Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 12 van 14 - 132 Resultaten

Soepschildpad bij Bonaire

Een zeegrassoort uit de Rode Zee overwoekert de inheemse zeegrassoorten in het Caribisch gebied waarvan de groene zeeschildpad leeft. De iconische ‘soepschildpadden’ zien hun graasgebieden afnemen, want in het vreemde zeegras..


Lees verder 30 juli 2018   5 jaar oud
Phocoena phocoena. Bruinvis

Aan de Nederlandse kust stranden jaarlijks honderden bruinvissen. Ruim vijftig van deze dieren zijn in 2017 postmortaal onderzocht. Een derde daarvan is gestorven door ziekte, waarbij longontsteking de meest voorkomende diagnose..


Lees verder 29 juni 2018   5 jaar oud
Ostrea edulis. Oester

In de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, is op zo’n 20 meter diepte een uniek natuurherstelproject gestart. In het gebied de Borkumse Stenen is 6.000 kilo Noorse platte oesters geplaatst, onder meer op 3D-geprinte..


Lees verder 5 juni 2018   5 jaar oud
Nieuw ontdekt koraalrif op de Sababank

De afgelopen twee weken verkenden onderzoekers de Sababank, een enorme onderzeese berg van 40 bij 60 kilometer bij het piepkleine eilandje Saba in de Caraïbische Zee. Hierbij werd een nog niet eerder bekend koraalrif ontdekt. De..


Lees verder 17 maart 2018   6 jaar oud
Phocoena phocoena. Bruinvis

Ongeveer 15% van de in Nederland dood gevonden bruinvissen heeft plastic in de maag. Dat blijkt uit een recente publicatie van Wageningen Marine Research in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit..


Lees verder 13 januari 2018   6 jaar oud
Strandjutters en Zeemeeuwen genoten van de enorme aantallen Schelpdieren die de zomerstorm van 25 juli op het Noordzeestrand had gedeponeerd

Afgelopen weekend spoelden op Texel grote hoeveelheden zwarte plastic korrels aan. Dit type korrels lijkt sterk op industriële plastic pellets, het halffabrikaat waaruit gebruiksproducten worden gemaakt. Maar die zijn meestal..


Lees verder 9 januari 2018   6 jaar oud
De halfgeknotte strandschelp, Spisula subtruncata

Sinds de start van de schelpdierinventarisatie in 1995 zijn er nog nooit zo veel halfgeknotte strandschelpen en mesheften in de Nederlandse kustwateren geweest. De bestanden van otterschelpen en zaagjes zijn, vergeleken met vorig..


Lees verder 18 december 2017   6 jaar oud
Phoca vitulina. Gewone zeehond

Door de opwarming van het klimaat trekt het zee-ijs rond de noordpool zich terug. Wolf Mooij (NIOO-KNAW) en Geert Aarts en Sophie Brasseur (Wageningen Marine Research) gaan modellen ontwikkelen om beter te begrijpen wat de invloed..


Lees verder 20 november 2017   6 jaar oud
Fulmarus glacialis. Noordse stormvogel

Elk jaar brengt Wageningen Marine Research in opdracht van Rijkswaterstaat een rapport uit omtrent de hoeveelheid plastics in magen van in Nederland gevonden Noordse Stormvogels. Dit is een graadmeter voor Nederlands en Europees..


Lees verder 6 november 2017   6 jaar oud
Fulmarus glacialis. Noordse stormvogel

De meeste magen van noordse stormvogels uit het Noordzeegebied bevatten wel iets van plastic. Maar vaak zijn dat kleinere, niet direct opvallende stukjes tussen de overige maaginhoud. Bij het onderzoeken van magen van stormvogels..


Lees verder 9 oktober 2017   6 jaar oud

Archief