Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 69 van 73 - 729 Resultaten

huiskraaien, Wikimedia Commons

Vogelaars houden van vogels kijken, maar vooral van lijstjes. Biijvoorbeeld een Nederlandse lijst waarop alle vogelsoorten staan die ze in Nederland gezien of gehoord hebben. Zo ook een wereldlijst, een tuinlijst, een daglijst,..


Lees verder 2 oktober 2008   15 jaar oud
Bladkoning, Charles Lam, Flickr, wikipedia, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License

De blaadjes vallen van de bomen en dat stemt bij menigeen tot treurnis. De herfst is ingetreden en niet iedereen kan daar goed mee overweg. Hoe anders verwelkomen vogelaars de herfst. Immers, de komende weken, weer of geen weer,..


Lees verder 30 september 2008   15 jaar oud
kwartelkoning

Wie ooit een kwartelkoning heeft gezien, mag zich een geluksvogel noemen. Te zien krijg je ze eigenlijk nooit, maar het kenmerkende ‘Crex ,crex’ verraadt zijn aanwezigheid. Tenminste, als je er nog een weet te vinden. Immers, de..


Lees verder 25 september 2008   15 jaar oud
Ooijpolder / Groesbeek

Het volgen van gezenderde vogels levert bijzondere gegevens op. Door het gebruik van de modernste technieken zijn we tegenwoordig in staat om heel nauwkeurig te bepalen hoe vogels vliegen. Het zenderen van vogels kan nu nog niet..


Lees verder 22 september 2008   15 jaar oud
visarend

Half september met oostenwinden, dat belooft veel vogeltrek, vooral van roofvogels! Het afgelopen weekend sneuvelde dan ook menig vogeltrekrecord op de vogeltelposten in ons land. ..


Lees verder 17 september 2008   15 jaar oud
zwartkop_man

Een veel gestelde vraag is, hoe oud kunnen vogels worden? Globaal kun je zeggen, hoe kleiner de vogel, hoe minder oud hij wordt. Een winterkoning wordt heel zelden ouder dan twee of drie jaar...


Lees verder 15 september 2008   15 jaar oud
graszanger, wikipedia, GNU Free Documentation License

Bijna ongemerkt zijn er al twee kleine zuidelijke vogelsoorten met een mini-invasie in ons land bezig. Dit zijn de cettis' zanger en de graszanger. Beide zijn klein en onopvallend qua verenkleed, maar het geluid (de zang)..


Lees verder 9 september 2008   15 jaar oud
rode wouw

Het gaat relatief goed met de Nederlandse roofvogels, zo lijkt het. Na de succesvolle broedgevallen van de zeearend in de Oostvaardersplassen, heeft Noord-Nederland er sinds dit jaar ook een nieuwe broedende roofvogel bij: de rode..


Lees verder 7 september 2008   15 jaar oud
Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Het najaar lijkt begonnen: als gevolg van zuidoostenwinden van de laatste dagen lijkt de vogeltrek op gang te komen. ..


Lees verder 2 september 2008   15 jaar oud
Citroenkwikstaart

Op vrijdag 22 augustus bezocht Menno Hornman de Ooijpolder om te gaan vogelen. Hij had van tevoren niet kunnen vermoeden dat hij deze avond een bijzondere waarneming zou doen. ..


Lees verder 29 augustus 2008   15 jaar oud

Archief