Kropaar. Foto Arnold van Vliet

Door droogte zeer weinig graspollen en hooikoortsklachten

De Natuurkalender
18-JUL-2011 - De extreem droge omstandigheden in het voorjaar hebben de groei van grassen sterk negatief beïnvloed. Als gevolg hiervan zijn er de afgelopen twee maanden 58 procent minder graspollen geteld door het Leids Universitair Medisch Centrum dan gemiddelde in de afgelopen jaren. Uit de dagelijkse klachtenniveauregistraties door hooikoortspatiënten op Allergieradar.nl blijkt dat hooikoortspatiënten tot nu toe een zeer gunstig graspollenseizoen ervaren.

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl op [publicatiedatum]

De extreem droge omstandigheden in het voorjaar hebben de groei van grassen sterk negatief beïnvloed. Als gevolg hiervan zijn er de afgelopen twee maanden 58 procent minder graspollen geteld door het Leids Universitair Medisch Centrum dan gemiddelde in de afgelopen jaren. Uit de dagelijkse klachtenniveauregistraties door hooikoortspatiënten op Allergieradar.nl blijkt dat hooikoortspatiënten tot nu toe een zeer gunstig graspollenseizoen ervaren.

Bloeiende grassen (foto: Arnold van Vliet)Sinds 1976 worden jaarlijks gemiddeld vijfduizend graspollen geteld door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bijna tachtig procent van al het graspollen wordt waargenomen in de periode 15 mei tot en met 15 juli. Dat zijn gemiddeld zo’n 3900 pollen. Dit jaar zijn in die periode maar 1689 graspollen geteld. De oorzaak hiervoor is zeer waarschijnlijk de extreme droogte in het voorjaar. Door het gebrek aan water is de groei van grassen sterk belemmerd. Het enige jaar dat er nog minder pollen geteld werden was vorig jaar. In 2010 hadden we namelijk een zeer koude meimaand die de groei van grassen sterk vertraagde en belemmerde.

Weinig neusklachten
Allergieradar.nlAls er minder pollen in de lucht zweven, worden hooikoortspatiënten minder blootgesteld aan de allergenen die op het graspollen aanwezig zijn. Tot voor kort was het onmogelijk om te meten wat het effect van verschillende pollenconcentraties was op de hoeveelheid klachten die patiënten hadden. Sinds de start van Allergieradar.nl (een initiatief van het LUMC, Wageningen University en triptic) in het voorjaar van 2009 hebben we die mogelijkheid wel. De site biedt hooikoortspatiënten de mogelijkheid om dagelijks hun klachtenniveau door te geven op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale klachten). De gemiddelde klachtenscore voor neusklachten lag in de afgelopen twee maanden op 3,6. Normaal gesproken zou de gemiddelde klachtenscore in die periode op 6,0 uitkomen. Het betekent dat hooikoortspatiënten tot nu toe een zeer gunstig graspollenseizoen achter de rug hebben.

Nog zeker een maand graspollen
Het graspollenseizoen is nog niet voorbij. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat het graspollenseizoen nog een maand aan zal houden. Daarna kunnen er nog steeds graspollen in de lucht voorkomen maar zijn de concentraties zeer laag. Het is niet de verwachting dat door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen de grasgroei, de bloemvorming en dus de pollenproductie zo sterk gestimuleerd worden dat nog zeer hoge graspollenconcentraties in de komende weken te verwachten zijn. Met het voorspelde regenachtige weer zullen de concentraties de komende dagen in ieder geval laag blijven.

Screenshot van rapportagepagina op Allergieradar.nl waar de gemiddelde klachtenscore staat weergegeven (linker y-as) alsook de dagelijkse graspollenconcentratie (rechter y-as) (bron: Allergieradar.nl)

Registreer eigen klachten
Naast graspollen kunnen momenteel ook pollen van bijvoet, zuring, weegbree en later in het jaar ook nog ambrosia voor hooikoortsklachten zorgen. Indien hooikoortspatiënten willen achterhalen welke pollen hun klachten veroorzaken raden we ze aan om dagelijks hun klachtenniveau door te geven via Allergieradar.nl. De website biedt sinds kort de mogelijkheid om de eigen klachtenniveaus te vergelijken met de waargenomen pollenconcentraties voor elke willekeurige tijdsperiode. Elke melding draagt ook bij aan ons wetenschappelijke onderzoek naar het beter begrijpen en voorspellen van hooikoortsklachten.

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University & Allergieradar.nl

Allergieradar.nl is een samenwerkingsverband tussen het Leids Universitair Medisch Centrum, Wageningen University en triptic.