'Rose'

Drie Britse Grauwe Kiekendieven in de lucht

Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels
16-JUL-2015 - In het Verenigd Koninkrijk is de Grauwe Kiekendief met slechts zeven broedparen een zeer zeldzame roofvogel. Op uitnodiging van de Royal Society for the Protection of Birds zijn drie Grauwe Kiekendieven voorzien van een satellietzender, om ze jaarrond te kunnen volgen.

Bericht uitgegeven door Werkgroep Grauwe Kiekendief [land] op [publicatiedatum]

Aan de oostkust van Engeland zijn begin juli opnieuw drie Grauwe Kiekendieven voorzien van een satellietzender. In het Verenigd Koninkrijk is het de meest zeldzame roofvogel, met nog maar zeven bekende broedparen. Op uitnodiging van de RSPB heeft Werkgroep Grauwe Kiekendief haar onderzoeksprogramma naar het westen verlegd.

In country East Anglia zijn een tri(!)gaam mannetje en twee van zijn vrouwtjes gevangen en met een zender weer vrijgelaten. Het hoofdvrouwtje is minstens zeven jaar oud (8KJ), en heet vanaf nu 'Rowan'. Het betavrouwtje is twee jaar oud (3KJ), en gaat verder door het leven onder de naam 'Rose'. Het mannetje is vier jaar oud (5KJ), en is vernoemd naar onze mentor Roger Clarke. Door de satellietdata ontdekten we dat 'Roger' behalve beide vrouwtjes ook nog een derde nest verzorgt. Alle drie de nesten hebben één jong.

Rose, 3KJ (foto: Werkgroep Grauwe Kiekendief)

Rowan, 8KJ (foto: Werkgroep Grauwe Kiekendief)

 

 

 

 

 

 

 

 

Roger Clarke (foto: Janis Clarke)Roger Geoffrey Clarke was een groot kiekendiefkenner en -liefhebber, die baanbrekend werk verrichtte met zijn dieetonderzoek aan braakballen van kiekendieven. Ook was hij een voorloper met tellingen op winterslaapplaatsen van Blauwe Kiekendieven. Roger Clarke schreef diverse standaardwerken over kiekendieven: Harriers of the British Isles (1990), The Marsh Harrier (1995), Montagu’s Harrier (1996), en was co-auteur van de herziene uitgave van Donald Watson's The Hen Harrier (2010).

In 2014 waren voor het eerst Grauwe Kiekendieven in het zuiden van Engeland met een satellietzender uitgerust. Doel was om te weten te komen waar de Britse Grauwe Kiekendieven gedurende welk deel van hun jaarcyclus verblijven. Twee van de drie toen gezenderde vogels overwinterden in Senegal, één van hen, 'Mark', is als broedvogel teruggekeerd naar Engeland.

Ben Koks met Grauwe Kiekendief ’Roger’ (foto: Werkgroep Grauwe Kiekendief)

De drie nieuwe zendervogels 'Roger', 'Rowan' en 'Rose' zijn nu nog druk met het grootbrengen van de jongen. Eind augustus zullen ze onafhankelijk van elkaar naar Afrika vertrekken, om daar in landbouwgebieden in de droge Sahel te overwinteren. Het is nog even afwachten in welke gebieden ze terecht zullen komen en welke omstandigheden ze daar aantreffen.

Werkgroep Grauwe Kiekendief won vorig jaar met twee publicaties die voortkwamen uit satellietzenderonderzoek de Donald Watson Raptor Science Prize.

Tekst: Werkgroep Grauwe Kiekendief
Foto's: Werkgroep Grauwe Kiekendief