Voor het eerst zwinkokkel gevonden op Texel

Ecomare
19-FEB-2015 - Zijn naam geeft niet aan hoe bijzonder deze schelp is. Vindster mevrouw Kenselaar had een sterk vermoeden, en dat was het ook. Terwijl hij veel weg heeft van een kokkel is een zwinkokkel een heel ander dier. Hij is niet eens familie van de kokkel. Nooit eerder is er een zwinkokkel in het hele waddengebied gevonden. De schelp leefde in het tijdperk Eoceen, 56 tot 42 miljoen jaar geleden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Zijn naam geeft niet aan hoe bijzonder deze schelp is. Vindster mevrouw Kenselaar had een sterk vermoeden, en dat was het ook. Terwijl hij veel weg heeft van een kokkel is een zwinkokkel een heel ander dier. Hij is niet eens familie van de kokkel. Nooit eerder is er een zwinkokkel in het hele waddengebied gevonden. De schelp leefde in het tijdperk Eoceen, 56 tot 42 miljoen jaar geleden.

Subtropisch
Vorig jaar vond mevrouw Kenselaar hem op het strand bij Den Hoorn. De schelp was een tijdje in het vakantiehuisje blijven liggen, maar vorige week ging ze ermee naar Ecomare. Conservator Arthur Oosterbaan liet hem aan verschillende kenners zien, en die zeiden allemaal hetzelfde: zwinkokkel (Venericor planicosta). Hij leefde in onze streken in het vroeg- en midden-Eoceen. Dat is zo’n 15 miljoen jaar na het uitsterven van de dinosauriërs. Europa was toen een eilandenrijk met een subtropisch klimaat.

Zwinkokkel links, gewone kokkel rechts (foto: Ecomare)

Uit een diepere aardlaag
In Nederland kun je de zwinkokkel vooral vinden op het strand van Zeeuws-Vlaanderen, vlak bij het Zwin. Zo is die aan zijn naam gekomen. Ook op andere plaatsen in Zeeland wordt hij gevonden. Dat komt omdat de diepe geulen van de Wester- en de Oosterschelde aardlagen uit het Eoceen aansnijden. Hij is ook op de Maasvlakte gevonden, en één keer bij Scheveningen. Waarschijnlijk zijn die in de ijstijd door rivieren vervoerd en daar terechtgekomen. Mogelijk is dat ook gebeurd met het Texelse exemplaar. Hij kan ook met een zandsuppletie mee gekomen zijn, wie zal het zeggen. De zwinkokkel is de meest gevonden schelp uit het Eoceen. Vondsten van andere schelpen uit dit tijdperk zijn veel zeldzamer.

Verschillen
Wanneer je een kokkel naast de zwinkokkel legt, zoals op de foto, zijn de verschillen duidelijk te zien. Het sluitstuk bij de zwinkokkel heeft een diepe gleuf. De zwinkokkel is ook heel dik. Dit komt niet alleen doordat het een fossiele schelp is. Schelpdieren uit het subtropische tijdperk hadden vaak een dikkere schelp.

Naast elkaar zijn de verschillen goed te zien (foto: Ecomare)
Meer weten
Lees meer over schelpen van de Noordzee in onze digitale encyclopedie.

Tekst en foto's: Ecomare