Bruine kikker jan 2015 Veghel

Amfibieën- en reptielenwaarnemingen in januari

Stichting RAVON
21-JAN-2015 - Dankzij de zachte temperaturen in de eerste weken van januari heeft RAVON al veel zichtwaarnemingen ontvangen van amfibieën en reptielen. Vooral van salamanders, bruine kikkers, padden en adders.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Dankzij de zachte temperaturen in de eerste weken van januari heeft RAVON al veel zichtwaarnemingen van amfibieën en reptielen ontvangen. Vooral van salamanders, bruine kikkers, padden en adders.

Naar aanleiding van het Natuurbericht over de kleine watersalamanders in broedkleed in een poel in het Aamsveen op 5 januari, ontving RAVON veel waarnemingen van actieve salamanders in tuinvijvers. Zo maakte een lid van de amfibieënwerkgroep van het IVN Veghel avondopnames in zijn tuinvijver van kleine watersalamanders, om elkaar heen zwemmende Alpenwatersalamanders, en een actieve bruine kikker.

Alpenwatersalamandervrouw (links) en bruine kikker (rechts) in een tuinvijver te Veghel, januari 2015 (foto: Peter Otte)

Een lid van de Paddenwerkgroep Noordwolde-Zuid meldde dat hij al een doodgereden kikker en salamander had aangetroffen in hun overzetgebied in het Oosterseveld bij de Thomas Bleekerpoel. De soorten die op deze locatie als eerste trekken zijn de kamsalamander en bruine kikker. De paddenwerkgroepleden zullen hier op korte termijn in samenwerking met Landschapsbeheer Friesland weer amfibieënschermen opstellen.

Zonnende addervrouw, 17 januari 2015 Meinweg (foto: Peter Keijsers)

Een vrijwilliger aangesloten bij de Werkgroep Adderonderzoek Nederland (WAN), meldde dat hij afgelopen zaterdag 17 januari in de Meinweg (Limburg) een zonnende addervrouw aantrof. Het was exact dezelfde plek als waar ze op 25 november 2014 samen met een adderman was waargenomen, ongeveer 300 meter verwijderd van haar overwinteringsplek. Deze determinatie was mogelijk dankzij een foto van haar koptekening.

Kruipende adder, 12 januari Dwingelderveld (foto: Winy ten Have)

De week daarvoor, op 12 januari, is in het Dwingelderveld al een kruipende adder waargenomen. Deze adder moest zijn hybernacula mogelijk verlaten doordat zijn winterverblijf door de vele regen vol liep met water.

In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel amfibieën- en reptielenwaarnemingen de eerste helft van januari al zijn gemeld via Telmee.nl of Waarneming.nl.

Kortom, amfibieën en reptielen waarnemen in januari kan prima. Geef ook uw waarnemingen door op Telmee.nl of Waarneming.nl.

Kijk voor meer informatie op www.ravon.nl.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Peter Otte, Peter Keijsers, Winy ten Have