Honingbij, werkster van de ondersoort Apis mellifera carnica (foto: Richard Bartz, CCA-SA-licentie)

Lage wintersterfte onder bijenvolken in afgelopen winter

14-APR-2014 - Imkers hebben gemiddeld genomen afgelopen winter minder bijenvolken verloren dan in de jaren hiervoor. Het landelijk sterftepercentage is vastgesteld op 9,2%. Dat is de uitkomst van een telefonische enquête onder imkers die op dinsdag 8 april is uitgevoerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en Wageningen UR.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Imkers hebben gemiddeld genomen afgelopen winter minder bijenvolken verloren dan in de jaren hiervoor. Het landelijk sterftepercentage is vastgesteld op 9,2%. Dat is de uitkomst van een telefonische enquête onder imkers die op dinsdag 8 april is uitgevoerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en Wageningen UR.

De sterfte van bijenvolken in de winter is jarenlang alarmerend hoog geweest. Er waren winters dat 1 op de 4 volken niet overleefde. De enquête na de winter van 2012-2013 wees uit dat het sterftepercentage naar ongeveer 13% was gedaald. “Deze uitslagen zijn bemoedigend, maar het is te vroeg om te spreken van een trend”, aldus Bram Cornelissen van Wageningen UR.

Honingbij werkster (foto: Richard Bartz)

De enquête is gehouden onder leden van de NBV, met ruim 6.000 leden, de grootste bijenhoudersorganisatie in Nederland. Ook leden van de Algemene Nederlandse Imkervereniging (ANI) waren betrokken bij dit onderzoek. Gezamenlijk vertegenwoordigen de twee verenigingen ongeveer 90% van de imkers.

Om het percentage wintersterfte te kunnen vaststellen heeft het telefoonpanel imkers gevraagd hoeveel volken ze in het najaar hadden voorbereid op de winter en hoeveel daarvan bij het begin van de lente nog in leven waren. Uit het ledenbestand werden willekeurig 210 bijenhouders gevraagd naar de sterfte van bijenvolken in de afgelopen winter. Hieruit werd een wintersterfte berekend van 9,2%. Van de respondenten gaf 69% aan geen uitval van bijenvolken te hebben.

Het is op dit moment nog niet bekend waardoor de wintersterfte in de afgelopen twee jaar lager was dan de jaren ervoor. Hoewel de zachte winter gesuggereerd wordt als mogelijke verklaring, is dit niet logisch aangezien de winter van 2012- 2013 juist streng was met ook een relatief laag sterftecijfer.

Bijenkasten in een bijenstal (foto: Rasbak, GFD-licentie)

Het lage wintersterftecijfer van dit jaar wil niet zeggen dat het eind van de sterfteproblemen bij bijen in zicht is. De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor de bijensterfte. De imkers hebben zelf een belangrijk aandeel in een goede voorbereiding van bijenvolken op de winter. Mogelijk werpt dit nu zijn vruchten af. Gunstige omgevingsfactoren zijn echter net zo van belang voor een gezonde bijenpopulatie.

Bron: Wageningen UR
Foto's: Richard Bartz, CCA-SA-licentie; Rasbak, GFD-licentie