Super weekend voor vlinders!

De Vlinderstichting
10-MRT-2014 - Nog nooit zijn er zo vroeg in maart zoveel vlinders doorgegeven als dit weekend. Alleen van de kleine vos zijn er al vele duizenden gezien. De meeste vind je nu in stad en dorp.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Nog nooit zijn er zo vroeg in maart zoveel vlinders doorgegeven als dit weekend. Alleen van de kleine vos zijn er al vele duizenden gezien. De meeste vind je nu in stad en dorp.

Kleine vos is het meest gezien dit weekend, onder andere op klein hoefblad (foto: Kars Veling)Weinig mensen zullen na dit weekend vol kunnen houden dat ze nog geen vlinder hebben gezien. Als je buiten was met het heerlijke voorjaarsweer en een beetje oplette kon je ze niet missen. Vooral kleine vos en citroenvlinder zijn heel erg veel gezien. Citroenvlinders meestal met een of twee tegelijk, kleine vossen werden soms wel met tientallen bijeen gezien.

Het mooie weer, vooral op zondag, heeft alle vlinderoverwinteraars uit hun winterplekken gelokt. Ook een aantal soorten die als pop hebben overwinterd zijn nu tevoorschijn gekomen. Zo zijn er groot en klein koolwitjes gezien en ook klein geaderd witje, boomblauwtje en bont zandoogje kwamen uit hun pop. Toch had meer dan 99% van de waarnemingen betrekking op de vlinderoverwinteraars. De meeste kans om vlinders te zien heb je momenteel in stad en dorp. Als je daar bloeiende planten afzoekt kun je ze haast niet missen. Een braakliggend stukje land waar klein hoefblad prachtig geel bloeit, de winterheide die bij veel mensen in hun tuin staat en ook de vroeg bloeiende Viburnum trekt de vlinders aan. Ze hebben honger na de winter en drinken nectar uit de bloemen.

De nu overal bloeiende Viburnum trekt erg veel vlinders, zoals deze dagpauwoog (foto: Kars Veling)Ook op de winterheide zijn erg veel vlinders gezien. Deze bloeit op dit moment en op sommige flinke pollen werden wel 5 kleine vossen aangetroffen. Ook gehakkelde aurelia en een enkele dagpauwoog en atalanta zijn bij bloeiende planten te vinden. De citroenvlinder werd heel veel waargenomen, maar deze werd vooral langsvliegend gezien en veel minder op bloeiende planten. De soort met de felle gele kleur is onmiskenbaar en in de bosgebieden is dit de meest talrijke vlinder. Naast de algemene overwinteraars waren er ook al weer diverse meldingen van grote vos, een soort die als verdwenen uit Nederland werd beschouwd, maar die nu toch jaarlijks gezien blijft worden. Aan het einde van het voorjaar zullen we de waarnemingen van deze soort op een rijtje zetten en kijken of hij weer echt terug is in ons land. Nog niet massaal, maar wel regelmatig zijn er al popoverwinteraars gezien zoals boomblauwtje, bont zandoogje en de koolwitjes. De komende weken zullen deze pas echt los komen, maar het vlinderseizoen is nu toch echt geopend!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting